Museum moderne kunst Nice

Museer i Nice

Den overdådige skjønnheten og sjarmen til Cote d’Azur tiltrekker seg mange fra fjern og nær hvert år. Dette har vært tilfellet i mer enn hundre år, og det unike lyset og fargespillet har også trukket mange store kunstnere, poeter og forfattere til området.

På kunstnersiden er de to mest fremtredende Henri Matisse og Marc Chagall, som begge bodde en lang periode av sine liv på Cote d’Azur. De to verdenskjente kunstnerne har nå hvert sitt museum i Nice, og begge ligger i den grønne og ganske eksklusive bydelen Cimiez nordøst i byen.

Det tredje store museet i Nice er Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, som ofte forkortes MAMAC. Moderne kunst er utstilt her, og museumsbygningen er nesten verdt et besøk i seg selv.

Marc Chagall museum

Marc Chagall museet, Nice

Chagall-museet (Musée National Marc Chagall)
Marc Chagall ble født i Hviterussland, men bodde i Frankrike i to perioder av sitt liv. De siste 37 årene av livet bodde han i Saint-Paul de Vence, som ligger like utenfor Nice. Han døde i 1985 – men i en alder av 86 var han selv med på å åpne  Marc Chagall-museet i 1973. Det er bygget spesielt for hans verker, og han var selv veldig involvert i museets design og plasseringen av verkene. Museet rommer mange av hans malerier med hovedsakelig bibelske motiver, men viser også noen av hans skulpturer og glassmosaikker.

Matisse museum Nice

Matisse-museet (Musée Matisse)
Henri Matisse bodde og arbeidet i Nice fra 1917 til sin død i 1954. Museet åpnet i 1963 og har nå verdens største samling av verk av den verdenskjente kunstneren. Henri Matisse var spesielt kjent for sine enkle og fargerike malerier, men museet huser også skulpturer, fotografier, tegninger og bøker av kunstneren. Ved siden av Matisse-museet ligger mange andre historiske steder, inkludert restene av en romersk by og av et romersk amfiteater, samt et arkeologisk museum.

Museum moderne kunst Nice

Museet for moderne kunst, Nice

Museet for moderne kunst (Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain)
Museet for moderne kunst, også kalt MAMAC, ligger i sentrum av Nice. Museumsbygningen ble tegnet av arkitektene Yves Bayard og Henri Vidal, og selve bygningen er et stykke moderne kunst i seg selv. Samlingen består av mer enn 1300 kunstverk fordelt over4500 kvadratmeter i ti utstillingshaller. Verkene er fra slutten av 1950-tallet til i dag. Noen av de fremtredende artistene i MAMAC er Andy Warhol, Yves Klein, Niki de Saint Phalle, Ben Vautier og César Baldaccini.

Musee Massena

Musée Masséna, Nice

Andre museer
Nice har også annet enn kunstmuseer. Besøk for eksempel Musée National du Sport om hevdes å ha en av verdens viktigste samlinger av sportsgjenstander. Eller Musee D’Archeologie, et arkeologisk museum bygget ved siden av spennende romerske ruiner. Et siste museumstips i Nice er Musée Masséna, som i en vakker villa på Promenade des Anglais viser livet til de rike i La Belle Epoque (den vakre tiden) på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet.