Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie, eller bare Moustiers, er en fransk landsby litt nord før sjøen Lac du Saint Croix, som ligger omtrent 90 kilometer nordvest for Nice.

Siden 1981 har Moustiers vært på den offisielle listen over de vakreste landsbyene i Frankrike, og det er vi veldig enige i. Sett på avstand er byen bygget rett ved foten av massive fjell som tårner spektakulært oppover i bakgrunnen og gjør Moustiers til et av områdets mest fotograferte byer.

Moustiers kirke

På tettere hold imponerer de historiske, men velholdte husene. De snirklende smågatene med spennende butikker, hyggelige kafeer og tallrike småplasser er veldig sjarmerende. Flere av butikkene vertes av lokale keramikere som produserer og selger keramikk av typen fajance. Moustiers har i mange hundre år vært et regionalt sentrum for handel med keramikk, spesielt fajance. For de som er interessert i denne keramikken er Musée de la Faïence på sørsiden av byen en flott opplevelse.

Moustiers keramikk

I bakgrunnen av Moustiers, høyt oppe mellom fjelltoppene henger det en 135-meter-lang kjede med en stor, gullfarget stjerne. Stjernens historie går rundt tusen år tilbake, men opprinnelsen av den er omhyllet av mysterium. Det eneste som er helt sikkert er at både kjeden og stjernen har blitt skiftet ut flere ganger gjennom de mange årene. Den nåværende stjernen er 1,25 meter høy og har hengt over byen siden 1957 (den falt kortvarig ned i 1995).

Høyt oppe ligger også kirken Notre-Dame-de-Beauvoir, som er delvis hugget inn i fjellsiden. For å komme opp dit må de besøkende gå opp 262 trappetrinn, men den fantastiske utsikten over bytakene og den frodige dalen er verdt hele turen. Turen tar mellom 15 og 20 minutter hver vei og krever godt fottøy.

Moustiers flotte gater og omgivende natur byr på gode forhold for gåturer. Når det er på tide med en pause finnes det heldigvis mer enn 20 restauranter og kafeer å velge mellom. Smakene varierer fra det lokale provencialske kjøkkenet til italienske pizzaer og isdesserter.

Moustiers Sainte-Marie kart
Størstedelen av husene ligger på nordsiden av byen, mens både museum og parkeringsplass ligger sør i byen. Enda lengre mot sør ligger sjøen Lac du Saint Croix og Verdon-elven.