Frejus havn

Fréjus

Fréjus ligger på Cote d’Azur omtrent midt mellom de mer kjente byene Cannes og St. Stropez. Fréjus ble formelt grunnlagt for litt mer enn 2000 år siden av Julius Cæsar. Den gangen het byen Forum Julii, og tanken bak byen var å bygge den første romerske havnen i området. Havnen finnes det stadig rester av i dag, men Fréjus byr også på mange historiske severdigheter.

Historien er utvilsomt en viktig del av Fréjus, men i dag har byen samtidig utviklet seg til å bli en populær ferieby. Det nye havneområdet Port Fréjus har spilt en stor rolle i denne utviklingen. Selve havnen har plass til 700-750 lystbåter, men samtidig med byggingen av havnen på slutten av 80-tallet oppsto et helt nytt kvarter med hoteller, restauranter og kafeer. Et virkelig flott område, og vi kan anbefale hotellet Mercure Thalasso and Spa, som har fantastisk utsikt over hele Port Fréjus.

Frejus

Stranden i Fréjus
Rett ved siden av det nye havneområdet ligger stranden Plage de Fréjus. En flott bred sandstrand med en lengde på 1 km strekker deg helt til havnen i Sant-Rapahael. En ekte bystrand, som til og med er et av Cote d’Azurs beste strender.

Frejus strand

Stranden har alle tenkelige fasiliteter, blant annet et stort område med utleiing av forskjellige båter, katamaraner og vindsurfingsutstyr. Når sulten melder seg finnes det 4 restauranter på stranden, og mange flere på den andre siden av boulevarden bak stranden.

Restauranter og natteliv
Fréjus har et stort utvalg restauranter, og det finnes mye godt å velge mellom. Et av de beste er L’Amandier, som ligger sentralt i den gamle bydelen. Maten er fra det franske kjøkken, og restauranten var for noen år siden med i Michelin-guiden. Skal måltidene inntas ved lystbåthavnen og tett på stranden er Brasero et godt tilbud.

Frejus restaurant

Nattelivet er relativt stille i Fréjus. Det blir som regel mest til en god drink, for eksempel i gamlebyen eller ved lystbåthavnen.

Severdigheter og aktiviteter
Fréjus har et hav av historiske severdigheter, spesielt fra den gangen romerne regjerte byen. To tydelige tegn på romernes tilstedeværelse er restene av en stor akvedukt, og det imponerende amfiteateret litt øst for gamlebyen. Amfiteateret brukes nå ofte til konserter og andre framvisninger.

Frejus akvedukt

Frejus akvedukt

Den gamle bydelen er i seg selv fascinerende med sine til dels innsnevrede gater, flotte småplasser og ikke minst den imponerende katedralen som offisielt heter Cathedrale Notre-Dame et Saint-Leonce de Fréjus. Litt unna finnes det rester av bymurene og porten Portes des Gaules, som brukte å være et av de fire inngangsportene inn til byen. Den antas å være den største romerske porten i Frankrike.

Frejus katedral

Katedralen i Fréjus

Noen kilometer nord for Fréjus ligger restene av demningen Barrage de Malpasset. På tragisk vis brøt demningen sammen den 2. desember i 1959, som tok livet av mer enn 420 innbyggere i Fréjus.

I byens vestlige utkant ligger vannparken Aqualand, fornøyelsesparken Luna Park og en stor gokartbane. Så her finnes det med andre ord massevis av muligheter for en spennende dag, spesielt for barnefamiliene.

Fréjus kart
Den nye og store lystbåthavnen ses tydelig på kartet. Mot øst ligger den flotte lange stranden, og enda lenger øst ligger feriebyen Saint-Raphael. Gamlebyen i Fréjus og amfiteatret ligger i den nordvestlige delen av kartet.